Anders kan én mag

Anders kan én magNog steeds denken veel mensen bij het regelen van een uitvaart aan een condoleance in het rouwcentrum of in het crematorium. Aan het wegbrengen van hun dierbare in een zwarte, witte of grijze mercedes en aan de afscheidsviering in de aula van datzelfde rouwcentrum of van het crematorium. De koffietafel wordt daar dan vaak ook gehouden.

Met dit beeld en de volgorde is helemaal niets mis. Als dit bij uw dierbare en bij u past dan geven we zijn uitvaart zo vorm. Maar als u denkt dat u de afscheidsweek juist op een andere manier wilt invullen dan kan én mag dat ook. Wettelijk mag (bijna) alles! OERafscheid helpt u dan ook graag om die ene bijzondere locatie voor u te vinden of mee te denken hoe het allemaal nog passender kan.

Omhulsel

Een voorbeeld van anders kan én mag is de 'kist'. Hield uw dierbare niet van harde materialen zoals hout? Dan kunt u er voor kiezen om hem in een ander omhulsel te leggen. Bijvoorbeeld in een wade of in zijn lievelingssprei. Een andere optie is om hem in een kist te leggen gemaakt van zachter materiaal. Het enige wat de wet namelijk zegt over het omhulsel is dat deze iemand bij begraven of cremeren volledig moet bedekken.

Waarom niet buiten?

Sommige mensen zijn altijd buiten. Weer of geen weer. Bijvoorbeeld omdat ze voor hun werk de elementen moeten trotseren of omdat ze houden van de natuur. Herkent u uzelf of uw dierbare hierin? Weet dat u ook buiten afscheid mag nemen.

Tot op de 6de werkdag

Iemand begraven of cremeren mag vanaf 36 uur na het moment van overlijden. Maar dat hoeft niet. Tegenwoordig moet iemand uiterlijk op de 6de werkdag na zijn overlijden naar zijn laatste rustplaats worden gebracht. Het tellen van deze 6 dagen begint op de dag na de dag van overlijden.

Verzekerd? Toch vrije keuze!

Heeft uw naaste een uitvaartverzekering? U mag dan nog steeds zelf kiezen wie u gaat helpen bij zijn afscheid. Kortom, u kunt altijd OERafscheid vragen voor uitvaartbegeleiding.